zaterdag 8 januari 2011



SMAAKVRIENDEN: MINDMAPS VOOR FOODIES!

(Volg ons ook via twitter: kookrecensies en via linked in groep: kookboekrecensies)


Met de HORECAVA (RAI) van volgende week in het vooruitzicht wil ik graag dit geweldige kookboek onder jullie aandacht brengen. Alle foodies roep ik op om een kaartje te kopen en Angelique te bewonderen.

Dit kookboek wil moet je hebben! Het klinkt misschien wat overdreven om dit te zeggen, maar ik meen het wel. Smaakvrienden bevat zoveel informatie, dat het gewoon niet mag ontbreken in je kookboekenkast. Of beter, op je nachtkastje!

Meesterkok Angélique Schmeink heeft van alle groenten overzichtelijk uitgewerkt met welk andere ingrediënten, bereidingen en technieken zij dan wel boezemvrienden dan wel spannende vrienden zijn. Door de specifieke rangschikking verschaft Angélique een makkelijke manier om smaken te combineren en spannende recepten te creëren. Met Smaakvrienden geeft Angélique met een lach, eyeopener of aha-moment een andere kijk op culinaire creativiteit en innovatie. Welke combinaties zijn nog meer lekker bij bloemkool dan béchamelsaus, kaas en nootmuskaat? En wat kan je nog meer doen met champignons dan bakken?

In Smaakvrienden laat meesterkok Angélique Schmeinck je zien dat de creatieve mogelijkheden in de keuken, en dan vooral met groenten, eindeloos zijn. En dat doet ze niet door je allerlei recepten voor te kauwen. In tegendeel! Ze laat alleen maar zien hoe je van zo ongeveer 80 groenten oneindig veel gerechten kunt maken. Allemaal worden ze kort beschreven, en zo komen verschillende soorten, teelt, herkomst en gebruik in de keuken aan bod. En daarna kan het grote inspireren beginnen.

Hoe werken de Smaakvrienden? Iedere groente wordt in het midden van een circel gezet. Daarbij staan de keukentechnieken die je er beste op los kunt laten, en ook een aantal bereidingswijzen (zoals soep, friet, stoofpot). Daaruit kies je waar je zin in hebt. Dan ga je buiten de circel kijken welke (5 tot 7) andere ingrediënten je wilt gebruiken. Deze zijn geordend in categoriën als groenten, kruiden en specerijen, fruit en noten, kaas en andere zuivel, vis, vlees, en andere smaakmakers. Sommige van deze ingrediënten krijgen een extra vermelding: B voor beste vriend en S voor spannende vrienden.

Laten we bijvoorbeeld boerenkool nemen. Die zal je meestal in een stamppot verwerken, nietwaar? En dat is niet zo raar, want de aardappel is één van zijn beste vrienden. Maar misschien ben je nieuwsgierig naar wat je er nog meer mee kunt in de keuken. Dan sla het kookboek Smaakvrienden op en ga je op zoek naar boerenkool.En  zo leer je dat je boerenkool ook kunt roerbakken, roken, smoren of gratineren. Of verwerken in een soep, souffé, een salade of zelfs een bitterbal. En buiten de circel leer je dat de aardappel niet alleen een goede vriend is van de boerenkool, ook knoflook, kerrie, misodressing (Japans ingrediënt), Guiness (het Ierse bier) of gorgonzola zijn dat. Kies er 5 tot maximaal 7 uit en duik de keuken in. Blader hier virtueel door Smaakvrienden om te zien hoe het werkt.

Van bijna iedere groente geeft Angélique Schmeinck een aantal suggesties. Deze bestaan uit niet meer dan een droge opsomming van een paar ingrediënten, waarmee je alvast op weg geholpen wordt. En in veel gevallen wordt daarnaast nog 1 recept min of meer uitgewerkt. Zonder hoeveelheden, waarmee gelijk het enige manco van het boek duidelijk wordt: beginnende koks hebben er niet zo heel veel aan. Maar goed, die kunnen natuurlijk nog met hun lijstje ingrediënten en technieken die ze willen gebruiken het internet op voor meer gerichte aanwijzingen. Of nog even doorbladeren/-lezen.

Want wat als je niet zo’n ervaren kok bent? Dan kan je na de groenten uitleg vinden over alle mogelijke keukentechnieken. Van Bakken tot Wrap legt Angélique Schmeinck je uit hoe je met een bepaalde techniek in keuken aan de slag gaat. Met tussendoor wat nog extra basisrecepten en inspiraties.

Smaakvrienden eindigt met wilde ‘mindmaps’ van alle mogelijke smaakmakers. De mogelijkheden zijn daarbij eindeloos. Je hebt talloze manieren om zoet, of juist een hartige smaak in je gerecht te verwerken. Er zijn seizoenskalenders voor groenten, fruit en vis opgenomen. Maar ook de verschillende soorten zout, rijst, kaas of oliën worden in grove schetsen van elkaar onderscheiden.

Smaakvrienden biedt 82 groenten en meer dan 700 inspiraties, inclusief microrecepten en culinaire mindmaps. Voor de foodprof, de chefkok, de nieuwsgierige amateur- en hobbykok en elke andere kookliefhebber.

Dit boek morgen nog in huis? Druk op onderstaande link:





Recensie: Marco Louter
Twitter: kookrecensies

Schrijfster: Angelique Schmeinck
Uitgever: de jonge hond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten